Imkeren

Honing is een 100% natuurproduct, dat niet door de mens kan worden nagemaakt. Honing bevat namelijk hele specifieke enzymen met bewezen heilzame werking. Bijen komen op de nectar van bloemen af. Ze nemen de nectar op in hun honingblaas en voegen er via klierafscheiding stoffen aan toe. Dit proces noemt men fermentatie. Deze stoffen zijn de cruciale enzymen die de nectar tot honing maken. Zonder dit fermentatie proces zou het slechts een zoete substantie zijn, maar beslist geen honing. Nectar heeft een suikergehalte van gemiddeld 10 tot 25%, afhankelijk van de soort plant/bloem. Het suikerpercentage van honing zal veel hoger zijn. De bijen dikken de nectar in tot honing met een suikergehalte van ruim 80%. Bijen vliegen over het algemeen vast op een bepaalde bloemsoort. Als die massaal aanwezig is, kan er een naam aan de honing worden gegeven, bijvoorbeeld koolzaadhoning. Dan moet de honing voor minstens 45% afkomstig zijn van koolzaadnectar. De afkomst van de nectar bepaalt ook de kleur van de honing. Bovendien geldt over het algemeen dat donkere honing een sterkere smaak heeft dan lichte.